Nuoli-Haukat

Jousiammuntaa Hämeenlinnassa vuodesta 1958

Vastakaarijousen valinta, jousen koko ja paunamäärä

Vastakaarijousen valinta, jousen koko ja paunamäärä

Seuran harjoituksissa käydessä valitaan uudelle jäsenelle sellainen jousi, jolla pääsee harjoittelemaan ammuntatekniikkaa itsenäisesti. Liian lyhyellä tai jäykällä jousella ampuminen heti alkuun ei kanna pitkälle, ei harrastajan eikä vääränlaisella jousella ammuttujen nuolten näkökulmasta.

Seuramme pyrkii mahdollistamaan eri jousilajien kokeilemisen uudelle jäsenelle. Pitkäjousi, taljajousi ja vastakaarijousi ovat erilaisia. Eikä tämä koske vain uusia jäseniä, seuran kaikki välineet ovat jokaisen seuramme jäsenen käytettävissä.

Tämän artikkelin tietoja voi soveltaa seuran välineistä sopivaa jousta valitessa tai sitten ensimmäistä omaa vastakaarijousta hankittaessa.

Suosittelemme kaikille uusille jäsenille, että seuran välineitä hyödynnettäisiin ja ammuttaisiin niillä alkuun. Tähän ei ole minkäänlaista sääntöä, että kuinka kauan. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että jos innostut jousiammunnasta ja haluat sitä tehdä seuramme (tai minkä tahansa muun jousiammuntaseuran) jäsenenä, niin todella hienoa – olet löytänyt itsellesi upean ja todella perinteikkään harrastuksen. Mutta ammu seuran jousilla esimerkiksi puoli vuotta. Mikäli käyt aktiivisesti harjoituksissa, ehtii puolessa vuodessa kertyä ammuntakertoja ja tekniikkasi kehittymään jo niin paljon, että pääset varmasti valitsemaan itsellesi jo aloituskertaa jäykemmän jousen.

Antti

Omat strategiset mitat

Kun jousiammuntaharrastus alkaa olla jo suht pitkällä ja oman jousen hankinta on mielessä, on selvitettävä monenlaisia numeroita. Keskeinen asia on oma vetopituus (engl. draw lenght). Sen avulla määritellään mm. vastakaarijousen pituus sekä omien nuolten pituus. Toinen merkittävä numero on jousen jäykkyys eli paunamäärä (engl. draw weight).

Vetopituus tarkoittaa sitä mittaa, joka tulee kun jousi jännitetään ammuttaessa. Vetopituus on yksilöllinen ja se on helppo mitata alempana esitetyllä tavalla. Vetopituus ilmoitetaan yksikössä tuuma.

Jousen paunamäärä tarkoittaa sitä, kuinka paljon voimaa tarvitaan jousen täyteen jännittämiseen (engl. full draw). Jousen paunamäärä perustuu jousen lapojen rakenteeseen ja siten ampujan on valittava itselleen sopivat lavat tai sopiva jousi. Paunamäärä merkitään esimerkiksi 35#, joka tarkoittaa n. 15,8 kg.

Vetopituuden mittaaminen

Mittaa siipien kärkiväli:

  • Asetu seinää vasten ja levitä kädet sivuille, älä kurota, pyri pitämään luontainen ryhti ja selkä sekä kädet seinässä kiinni
  • Pyydä kaveria mittaamaan tai merkitsemään keskisormien kärkien välinen matka
  • Jaa tämä mitta 2,5:lla ja näin sinulla on oma vetopituus

Esimerkiksi, oma siipien kärkivälini on likimain 69″ (175 cm), tämä jaettuna 2,5 on likimain 28″. Vetopituuteni on siis 28 tuumaa.

Antti

Sopiva vastakaarijousen pituus

Vastakaarijousen pituus muodostuu keskiosan ja lapojen yhteismitasta. Tiedot on yleensä merkitty sekä keskiosaan, että lapoihin niin että niistä voi lukea jousen pituuden ja painoluokan.

Merkintä 25 R/H kertoo, että keskiosan pituus on 25″ ja että se on oikeakätinen
Lapojen merkinnät kertovat koko jousen pituuden sekä jäykkyyden. Esimerkiksi nämä lavat 25″ pitkässä keskiosassa muodostavat 68″ pitkän vastakaarijousen, jonka jäykkyys on 42#.

Sopivan mittainen vastakaarijousi valitaan käyttämällä omaa vetopituutta. Vetopituus kerrottuna kahdella antaa suuntaa oikean kokoisen vastakaarijousen valintaan.

Vetopituuteni (ylöspäin pyöristetty) kerrottuna kahdella: 28″ * 2 = 56″. Minulle sopiva jousi on siis pituudeltaan luokkaa 56″ ja siitä ylöspäin

Antti

Tämä on kuitenkin vain suuntaa antava numero, sillä edellä mainittu mittaustapa olettaa, että kaikki ihmiset olisivat mittasuhteiltaan samanlaisia. Henkilön vetopituus on yksilöllinen strateginen mitta.

Alla oleva taulukko antaa lisää suuntaa oikean kokoisen jousen valintaan. Kokotaulukko antaa mukavan haarukan, jolla lähteä valitsemaan itselleen sopivaa välinettä.

VetopituusArviolta sopiva jousen pituus
14″ – 17″48″
17″ – 19″54″
19″ – 21″58″
21″ – 23″60″ – 62″
24″ – 27″64″ – 66″
27″ – 29″66″ – 68″
29″ – 31″68″ – 70″
Yli 31″70″ – 72″
Vastakaarijousen koon valinta ampujan vetopituuden mukaan

Sopiva vastakaarijousen jäykkyys

Aikuiselle aloittelevalle ampujalla suosittelemme n. 20# kokoluokassa olevaa jousta alkuun.

Nuorelle aloittelevalle ampujalle suosittelemme n. 15# kokoluokassa olevaa jousta alkuun.

Kuten kokotaulukko, on sopivan jousen jäykkyyden löytäminen myös suuntaa antava. Harrastaminen täytyy ehdottomasti aloittaa sopivan kevyellä jousella, jotta ammuntatekniikka opitaan oikein. Onneksi tähän valintaan löytyy myös taulukoitua dataa. Ota kuitenkin huomioon, että tiedot ovat aina suuntaa antavia.

Henkilön ominaisuusSuositeltu vastakaarijousen jäykkyysSuositeltu taljajousen jäykkyys
Pieni / Hoikka lapsi10″ – 15″15″ – 25″
Nuori henkilö15″ – 25″25″ – 35″
Pieni / Hoikka nainen25″ – 35″25″ – 35″
Pieni / Hoikka mies tai vahva nuori henkilö30″ – 45″45″ – 55″
Keskiverto naishenkilö25″ – 35″30″ – 40″
Keskiverto mieshenkilö40″ – 55″55″ – 65″
Kookas / Vahva nainen30″ – 45″45″ – 55″
Kookas / Vahva mies45″ – 60″65″ – 75″
Vastakaari- tai taljajousen jäykkyyden valinta ampujan ominaisuudenmukaan

Näillä lukemilla pääsee alkuun seuran tarjoamilla välineillä ja sitä mukaa, kun ammuntatekniikka kehittyy ja ampujan omat voimat jousen kanssa kasvavat, voi hakea seuraavaa sopivaa kokoluokkaa. Tietojen kanssa on sitten oikeana aikana hyvä lähteä liikkelle ensimmäisen oman jousen hankinnan kanssa.

Seuramme jouset ovat pääasiassa vaihtolavallisia jousia. Lapojen paunamäärä on aina merkitty lapoihin.

Antti

Muistathan aina kysyä ihan mitä vain mieleesi tulee jousiammuntaan liittyen, kun olet seuran harjoituksissa mukana. Yhteiset harjoitteluvuorot on tarkoitettu asioihin perehtymiseen ja harjoittelemiseen. Tyhmiä kysymyksiä ei jousiammunnastakaan löydy.

Kommentointi on suljettu.