Nuoli-Haukat

Jousiammuntaa Hämeenlinnassa vuodesta 1958

Nuolten pituuden valinta

Nuolten pituuden valinta

Jousella ammuttavat nuolet ovat merkittävä osa kokonaisuutta, kuten erilaisia jousia, on markkinoilta löytyvä nuolivalikoima ihan yhtä värikäs ja laaja. Yksinkertaisimmillaan – nuoli on pitkä suora kappale, jonka yhdessä päässä on kärki ja toisessa sulat sekä nokki, joka on nuolen ja jousen liittävä osa. Jousen jänne heittää nuolen kohti jousiampujan tähtäämää pistettä.

Nuolten pituuden valinta

Nuolten rakenne vaikuttaa nuolen lentorataan, jousiammunta on täynnä fysiikkaa ja mekaniikkaa. Mutta aloitetaan kuitenkin siitä, että määritellään sopiva nuolten pituus ampujalle. Liian pitkät nuolet eivät välttämättä ole ongelma, mutta liian lyhyet nuolet voivat aiheuttaa vaaratilanteen.

Sopiva nuolten mitta saattaa muuttua ampumatekniikan kehittyessä. Lähtökohta on kuitenkin määriteltävä omille nuolille. Merkitse ylös itsellesi omat mittasi, vetopituus, nuolten pituus, jousen paunamäärä, ja toimi niiden mukaisesti. Samanpituisella ampujakaverilla samat mitat saattavat olla erilaiset, sillä olemme yksilöllisiä.

Itselleen sopivien nuolten pituus voidaan määrittää muutamalla eri tavalla.

Tapa 1 – vetopituus

Nuolten pituuden valinta tehdään oman vetopituuden mukaan. Jos et vielä ole määrittänyt omaa vetopituuttasi, tee se nyt ja laita numero korvan taakse.

Omaan vetopituuteen lisätään 1 – 2″ ja tämä on sinun nuoltesi mitta.

Tapa 2 – käsivarren mitta

Tässä voi auttaa, että on kaveri mittaamassa mukana. Tarvitset myös jonkin käsivartta pidemmän suoran kepin.

  • Asetu seisomaan ryhdikkäässä neutraalissa asennossa
  • Ojenna käsivarret vaakasuoraan eteen ja tuo kämmenet yhteen, pyri pitämään olkapää neutraalissa asennossa – älä kurota eteen tai vie lapaluita yhteen
    • Asentoa voi helpottaa asettumalla selkä seinää vasten, pidä hartiat seinässä kiinni
  • PIdä keppiä niin, että ensimmäinen pää on käsivarsien korkeudella rintakehällä ja toinen keskisormiesi välissä.
  • Mittaa keskisormien osoittama kohta kepistä – tämä on nuoltesi mitta.

Tapa 3 – vetopituuden mittaaminen jousella ja / tai mittatikulla

Tässäkin metodissa auttaa kaveri ja tarvitset myös jousen, jonka jaksat jännittää ja pitää täydessä vedossa sekä pitkän nuolen tai mittatikun.

Mittatikku on pitkä nuoliputki, johon on merkitty mitta-asteikko. Putkessa on nokinpaikka ja se asetetaan jouselle kuin ammuttava nuoli. Mittatikku pitäisi löytyä jokaiselta jousiammuntaseuralta. Mittatikku toimii hyvin myös tavan 2 metodissa.

  • Ota ampuma-asento, aseta mittakappale jouselle ja tee täysi veto jousella, ankkuroi vetokäsi.
  • Pyydä kaveria mittaamaan tai merkitsemään mittakappaleen kohta, joka on jousen keskiosan etureunalla
  • Mitattu matka on siis jänteeltä keskiosan etureunaan, tähän mittaan lisätään puoli tuumaa ja tämä on nuoltesi mitta.

Huomioita ja ajatuksia

Harrastuksen edetessä ampujan tekniikka ja voima kehittyvät alussa nopeastikin. Vasta-alkajalle katsotaan seuran välineistä sellaiset nuolet, jotka ovat tarpeeksi pitkiä ja näin turvallisia ampua. Liian lyhyt nuoli saattaa pudota nuolihyllyltä jousta jännittäessä ja tämä aiheuttaa vaaratilanteen.

Kuten oman jousen valinta, tulee nuolten pituuden hienosäätökin harrastajalle vastaan aikanaan ja siinä vaiheessa harrastusta, kun todella tuntuu siltä että lajissa kehittymiseen haluaa panostaa lisää.

Jousen ja nuolten hienosäätäminen on osa jousiammuntaa, mutta niistä on hyötyä ampujan menestymiselle vasta, kun jousiammunnan perusasiat ja kestävä tekniikka on kunnossa. Oma jousi ja omat nuolet eivät tee mestaria. Oikea ammuntatekniikka ja sitten sopivat välineet taas tekevät.

Käsittelemme toisessa artikkelissa nuolten rakennetta ja sen eri ominaisuuksia.

1 kommentti

Nuolen rakenteeseen vaikuttavia tekijöitä – Nuoli-Haukat Kirjoitettu18:27 - 24.7.2023

[…] Nuolten valinnasta on oma artikkeli, johon kannattaa tutustua myös. […]

Kommentointi on suljettu.

Kommentointi on suljettu.