Nuoli-Haukat

Jousiammuntaa Hämeenlinnassa vuodesta 1958

Lyhenteitä, sanastoa ja mittayksiköitä

Lyhenteitä, sanastoa ja mittayksiköitä

Jousiammunta on täynnä lajikohtaisia käsitteitä. Välineisiin ja ammuntatekniikkaan tutustuttaessa nämä käsitteet tulevat kyllä tutuksi, mutta ainakin aloitteleva jousiampuja saa toisinaan tavata niitä uudestaan ja uudestaan. Oman lajin käsitteiden tuntemus on kuitenkin tässäkin lajissa tärkeä ns. hanskata.

Eräs paljon kulmakarvoja nostattava asia on tässä lajissa esiintyvät mittayksiköt, jotka ovat imperiaalista taustaa. Emme siis suinkaan ilmoita vetopituuksia sentteinä emmekä jousten jäykkyyttä kiloina, vaan tuumissa ja paunoissa.

Nuolten ominaisuuksia ilmoitettaessa puhumme graineista ja spine-arvosta, jotka niin ikään on ovat lajillemme ominaisia ja lasketaan käyttäen mm. tuuman tuhannesosia.

Jousiammunnasta löytyy paljon kansainvälistä materiaalia ja näin käsitteet ovat usein englanninkielisiä. Piireissä puhutaan sujuvasti sekakieltä, kun englanninkieliset käsitteet sekoittuvat härmäläiseen puheeseen. Itse en ole kenenkään kuullut puhuvan joustotallasta, vaan aina plungerista.

Tähän artikkeliin on koottu kattavahko lista jousiammunnan käsitteitä ja lyhtenteitä. Toivottavasti siitä on sinulle apua lajin parissa ja miksi ei vaikka pieneen tietovisaan knopeiksi.

Jousiammunnan sanastoa

Jousiammunnassa käytettäviä käsitteitä ja lyhenteitä englanniksi ja suomeksi
Kommentointi on suljettu.